Kahlil Gibran: Nori mož, 1998

Knjiga Nori mož je bila prva, ki jo je libanonski pesnik Kahlil Gibran (1883–1931) napisal v angleščini, nastala pa je pred slavnim Prerokom. Kratke zgodbe in parabole spodbujajo k svobodomiselnosti. Mestoma prevratniško in spet drugod s poetično tenkočutnostjo izpostavlja temeljna vprašanja naših življenj. Še vedno moj najljubši pisatelj.

***
Modri kralj
V daljnem mestu Wirani je vladal kralj, ki je bil prav tako bogat kot tudi moder. Zaradi bogastva so se ga ljudje bali in zaradi modrosti so ga ljubili.
V središču tega mesta je bil vodnjak, katerega voda je bila hladna in kristalno bistra. To vodo so pili vsi meščani, celo kralj in njegovi dvorjani, drugega izvira namreč ni bilo.
Neko noč, ko so vsi spali, je v mesto prišla čarovnica, zlila v vodnjak sedem kapljic čudnega napoja in rekla: ‘Kdor bo sedaj pil to vodo, ta bo postal nor.’
Naslednjega jutra so vsi prebivalci mesta z izjemo kralja in komornika pili vodo iz vodnjaka in, tako kot je napovedala čarovnica, postali nori. Tistega dne ljudje na ozkih mestnih ulicah in trgih niso govorili drugega kot: ‘Kralj je nor. Naš kralj in gospod komornik sta izgubila vso razsodnost in takšen nor kralj nam pač ne more vladati. Pahniti ga moramo s prestola.’
Tistega večera je kralj naročil, naj mu prinesejo vrč poln vode iz edinega mestnega vodnjaka. Ko so mu jo prinesli, jo je veliko popil sam, ter jo dal piti še komorniku.
In veliko veselje je zavladalo v oddaljenem mestu Wirani, kajti njihov kralj in gospod komornik sta zopet prišla k pameti.

Dobri bog in zli bog
Dobri bog in Zli bog sta se srečala na vrhu gore.
Dobri bog je rekel: ‘Dober dan želim, brat moj.’ 
Zli bog ni odzdravil.
In Dobri bog je rekel: ‘Danes nisi najboljše volje.’
‘Res je,’ je rekel Zli bog, ‘kajti zadnje čase me pogosto zamenjujejo s teboj, kličejo me s tvojim imenom in z menoj ravnajo, kot bi bil ti. In to me vznejevólji.’
Dobri bog je dejal: ‘In tudi mene zamenjujejo s teboj ter me kličejo s tvojim imenom.’
Zli bog je odšel in preklinjal človekovo neumnost.

Zapisano pod: 2/Moje knjige | 12.12.2010 | Komentiranje onemogočeno

Komentarji in pingi so trenutno onemogočeni.

Komentarji onemogočeni.